Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Küret - Endorette

Az Endorette, egy vékony, endometrium (méhnyálkahártya) mintavételére szolgáló  eszköz, szívó dugattyúval, tetején 4 lyukkal.

Mikor ajánlott a vizsgálat?

-Rendellenes méhvérzések, különösen a változó kor környékén.

-Változókor utáni vérzések

 

Vérzéeszavarok jelentős hányadáért a méhnyálkahártya szerkezeti rendellenessége felelős. A mintavétel során nyert anyag szövettani vizsgálatra kerül. Európában és az USA-ban elsősorban olyan eszközöket, eljárásokat fejlesztenek ki és alkalmaznak, amelyekhez nem kell kórházi bentfekvés, illetve altatás. Az altatás veszélyei magasabbak a lokális érzéstelenítésnél, ugyanakkor számos kényelmetlenséggel jár. A modern módszerek során a műtét helyi érzéstelenítésben ambulanter - azaz járóbeteg ellátás keretein belül -, rövid idő alatt kivitelezhető. Az ilyen - gyorsan, és helyi érzéstelenítésben elvégezhető - mintavételi módszert alkalmazom a Magánrendelőben. A mintavételi eljárás kellemetlenségi érzete nem több egy méhenbelüli fogamzásgátló hurok felhelyezésénél.

 

A vékony eszközök alkalmazásával nyert minta az endometrium polipok egy részének, és a fokális endometrium elváltozások kis hányadának diagnosztizálására nem alkalmas. Ezen eszközökkel kisebb mennyiségű mintavételt végezhetünk. Az irodalmi adatok szerint a ilyen mintavevők szenzitivitása ugyanakkor ennek ellenére nem rossz: az endometrium carcinoma diagnosztizálásában 99,6%, specificitása 99.5%.